Friday, December 30, 2011

Islam Itu Indah Jika Benar2 Diselami..Ape makna ungkapan "Ratu bagi Wanita"

Ratu??
Ape tu?

Seorang lelaki British datang kepada seorang Muslim dan bertanya, “Kenapa wanita Islam tidak dibenarkan berjabat tangan dengan lelaki?” Muslim itu bertanya kembali, “Bolehkah kamu bersalam dengan Queen Elizabeth?” Lelaki itu menjawab, “Sudah tentu tidak, hanya orang tertentu sahaja dibenarkan untuk bersalam Queen Elizabeth.” Muslim itu tersenyum lalu berkata, “Wanita muslim sebenarnya adalah ratu dan ratu tidak bersalam dengan lelaki asing"
Lagi sebuah kisah,seorang pelajar malaysia muslim beliau akn melanjutkn pelajaran diuniversiti luar,sblum kesana belia mesti 
blajar di u tempatan dahulu,pensyarahnye  bertanye  mengapa ade wanita islam yg bertudung dan
ada yg tidak..pelajar itu terkelu dan tidak mampu menjawab,alangkah indahnya jawapan
jika pelajar terbabit bertudung.kita sendiri yg mencorak pandangan
agama lain terhadap kita,bukan memburukn lg tgapan itu
~Jadilah Islam pada pandangan Allah s.w.t bkn Islam pada IC semata-mata~ 

.Halal itu ketenangan.

Terlindung akn membuatkan ianya
lebih beharga

I ♥ ALLAH

Tuesday, December 27, 2011

Salah ke Merindui ??

Assalamualaikum, 
Utk sume dkat 2 minggu kowt da x tulis blog nie...last cte psal buddy org mase kt ostel dlu,memang susah la nk padamkan kerinduan hati ni kat dieorang. 
Alhamdullah la event da habis masa untuk bersama kitaorang still jalinkan ukhuwah yg dah lama kami ikat x la lama sangat,1 tahun setangah la..baru2 nie kita la wat keputusan utk bercuti kat Pulau Pangkor coz bdk pangkor ade kt situ...best la kita org jalan2 kt sana duk2 tepi laut..sweet sgt..
By the way bukan nk cite pasal nie tp dah rasa sonok kan jari jemari nie spontan menari-nari utk cte pasal bercuti hari tu.
Org nak cakap la pasal rindu merindui nie..Ade yg mengatakan bahawa jika kita rindu org tu x baik sebenarnya sbb katanye akn menimbulkan satu nafsu yg x baik,tapi rasanye sume tu bergantung pada individu tu kan...
Perasaan rindu tu akn datang bila ade satu benda jadi dlm kehidupan hari2 kita'ha pasan x'??
cth:kita tgk satu benda tu mcm tgk tv mse dlm kelas mesti terngat masa kita
ha tu la rindu tp banyak yg salah ertikan x jumpa sehari da rindu la pada jemu urh~
omong kosong..
Teringat nk tulis nie sbb kawan org bg satu potong ayat nie,

Amalkan doa ini..(^_^)

"Doa Nabi Yusuf Kepada Zulaikha"

" Ya Allah,
sampaikan salam rinduku
kepada ...... (nama penuh insan tersebut ),
sehingga aku menjadi kerinduannya..
Amin. "

Insyallah akan terubat rindu itu (^^,)... -Shabab Bani Jawi-

~Orang puteh kata 'Sharing is Caring'~

p/s:berdoalah jalan terbaik klo cara berkongsi terbaik berkongsilah,pastikan dgn lemah lembut spt ,,






Friday, December 16, 2011

Saat Terakhir bersama geng asrama...


Hari ni ak dah ade kat umah,n lepas ni x de nk "mantion2 kt fb mls nk nk blik asrama sbb x de dh pon bnde tu..hihi" n xde de bljr sebmbung,mkn sbmbung,solat sbmbung,...tapi dgn korang mmg sweet....^_^ igt lg 1st time msuk asrama..msok 3 hari lps bdk pgkor.tkut sangat sume org tgk cm tgk makluk asing..tp pnderitaan tu smpai ujung taun lower6.banyak knangn..sampai la kemuncaknya smlm..smbut befday yen presidnt asrama,wat skali ngn nana 26hb,ika 1hb1.ngn atip..cg ramli terbaik la.....last pg tadi g mkn sama2 kt astaka pastu blik n x blh msk asrama tu lg..just tgl nukilan kt tmpt2 tertntu jew..haha...mak ckp kengan tu la benda yg paling kte kne hargai.wlau x de bkti hnya diri dn hti kte jew yg taw indahnya..
time karoke kt dm...
artis jemputan..asmain latip.
nasibh.mawi n m.nasir

nie jew yg ad. 6 kerat


aten cuna iza
~sicumel~
jalan2 cari break1st...
b4 blik....

Sampai sini jew pic yg blh tunjuk coz xde mse utk
bergambar lagi....
tiba masa utk masing2 berjuang utk berhadapan dgn realiti
kehidupan tnpa disilpin @ dbwh undg2...^_^
-Aspuri & Aspura SMKAB uper6_2011-
15.12.11 khamis

Wednesday, December 7, 2011

Menghitung hari....

Kadang2 kita rasa kita sunyi,tapi kita x tau ade yg lagi sunyi
kadg2 kita rasa kita org paling bahagia kat dunia nie, tp ad org yg lebih bhgia
kdg2 lagu yg sedih tu boleh membosankn,
tapi kita terlupa kdg2 lagu yg sedih tu boleh buat kita tersyum,
satu ketika rasa mcm x suka sagt ngn stu keadaan tu,
tapi dlm x sedar benda yg paling x disukai itu boleh mdtgkn kesedihan,
dlu ble rasa mrh rasa nk lari jew nk tglkn keadaan tu cm tu jew,
tapi sekarang rasa takut utk berdepan dengan hari tu,
setiap yg dtg pasti pergi,
setiap yg diberi pasti dikembali ,
setiap kenangan ad istilahnya tersendiri,
apa yg diangankn pasti indah,tapi apa yg tertulis pasti menjadi
kenangan terindah yang blh mengajar seorang insan yang baru mangenali erti hidup..
~TERIMA KASIH wahai KENANGAN~

Sunday, November 13, 2011

tiba saatnya.....

X lama lagi dlm 168 jam lbeh kurang,tiba lah saat utk TRIA bertempur utk mnntukn masa depan TRIA...TRIA akn buat yg terbaik demi ibu dan ayah,dan lakukannye demi ibadah semoga segalanya diberkati....banyak kenangan terindah TRIA bersama kawan2 specialy ostel sweet memories...hope we all can get best result and pray we can to the best 4 our future...amin..:))

Tuesday, November 8, 2011

nota cinta dri seorang insan


''Salam perkenalan buat saudari Sa’adatul Sakinah…
Dengan lafaz bismillahhirrahmanirrahim, saya meminta izin daripada saudari untuk mengenali dengan lebih dekat lagi. Saya amat tertarik dengan saudari, pandangan mata yang penuh keihklasan melontarkan idea-idea yang bernas untuk melakukan kebajikan di jalan Allah. Mungkin Allah telah mempertemukan kita, dalam situasi yang sama.
Dirimu yang sempurna, memperjuangkan kalimah suci Allah membuatkan saya tertarik dengan saudari. Tidak sepertimana perempuan-perempuan di luar sana yang pernah saya kenali. Andainya diri tidak berpunya, izinkan saya untuk melamar awak sebagai isteri saya yang sah.
Ikhlas, Izhar…''
Insan yg ikhlas bkn lakukan sesuatu demi nafsu....
ikhlas dlm lakukan apa sahaja demi allah pasti berolh syafaat....
bahagia menanati insyaallah...amin~

Saturday, November 5, 2011

Dah gred dah....

Salam kat sini TRIA nk smbung crita mcm yg dah djnjikan tentang mlm graduasinya,,bkn mlm la ....hehe ceh konon2 dah grad la nie...poyo jew,,bleh la tue......
tria x ckup crom....
Happy...smile
nie plak team gile2 TRIA..
tgk yg mmat sorang tue x taw la pe motifnye kt ctu..:)
nie pcik2 TRIA..
eh2 x la nie bakal2 siswa,merangkap geng Tria kt ostel..
klo nk cte sal pakcik2 nie bnyek ctenye sume
de bakat2 tersndiri,klo nk tw jgk 6 org
pakcik nie jd kegilaanbdk2
ostel tw...
dieorg jew tw x tau ke buat x tw...kihkih lain masa Tria cte sal dieorang nie k....

Sunday, October 30, 2011

Ostel was calling...

kami tria da nk blik ostel da jap g....mgu nie last exam gerak gmpur...ade la saki baki nye lagi mgu depan..mgu nie bnyk gak majlis so kte tgk la pas nie cm nie..TRIA ngan jubah mlm graduasinye..muahaha...:)

Saturday, October 29, 2011

cerita siswa siswi....


test jubah ala2 grad..:)


bdk2 cumil...

friend 4 ever


kami mula rapat start upper...sbb stu meja...selalu share sama2.dlm group 4 friendship nie ade pro n contra sbb tu ble fight org x prasan sanagt..hehe tapi kami happy...hope kami still smapi ble2...:)
Naib presiden....aspuri

urm....

bdak nakal..

Sunday, October 16, 2011

Kisah bermula..2010..10.05.

detik bertemunya ak dgn si dia yg bergelar...kenangan nan abadi..dia x pernah ak lupakan sehingga kini...ak dan kenangan sering jatuh bagun bersama dia x pnh tinggalkan ak walau sedetik pown..tapi masa dan keadaan merubah segalanya....banyak yang ingin ak ceritakan tapi belum berkesempatan lagi...yg ku ceritakan adalah dalam bentuk penceritaan ''diari'' cikit kowt.kengan tetap lagi bersamaku..tapi mungkin akan berakhir tidak lama lagi......