Haaa...hari ni ak nk tulis tntang my ''favourite jus''.Aha~
dlm byk2 jus hati ak tetap pd yg satu..biar la fresh oren kew,ape2 jew la.carrot susu jugk menjadi pilihan..
disebabkan ak suka ngn sayuran ni.ak nk jgk lah share ap khasiatnye..Kalau btl2 dahaga dpt plk aduh nikmatnye rasa.....cm nih
photo copy jew nih....x kesah la jnji ak dpt picnye.. |
1)Seperti semua orang tahu, lobak mengandungi beta kerotin (yang akan ditukar kepada vitamin A dalam badan kita) yang tinggi selain dari sebahagian besar serat dan karbohidrat terdapat juga sedikit protein, lemak, kalsium, zat besi, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, biotin, potassium dan thiamine.
2)Lobak sangat baik untuk sistem limfa dan perut kita.
3) Memperbaiki masalah seksual, rabun malam,jelaskn penglihatan dan batuk yang berpanjangan (tidak mahu sembuh dalam jangka masa yang lama).
4) Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan angin dan kesejukan berlebihan dari badan kita.
5)Lobak sangat terkenal dengan sifat anti-kanser. Kajian menunjukan orang yang kekurangan beta kerotin 2 kali ganda lebih mudah mendapat penyakit kanser (barah). Adalah baik untuk makan lobak setiap hari bagi mengelakkan kanser. Ini adalah kerana beta kerotin di dalam lobak mudah ditukar kepada vitamin A untuk kegunaan badan kita. Vitamin A juga penting untuk pertumbuhan sel yang sihat, sistem imunisasi (sistem petahanan/kekebalan badan dari penyakit) dan perlindungan terhadap kemerosotan (degenerasi) maskular.
Kajian juga mendapati karot yang mengandungi asid folik, kumpulan vitamin B, berkesan untuk melawan radikal bebas (bahan yang menyebabkan kanser) dalam badan kita. Lignin yang ditemui dalam karot juga membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan sel-sel kanser.
6)Lobak juga mengandungi suksinat potash yang bersifat ubat anti-hipertensi juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Oleh kerana itu, juga dianggap sebagai diet yang baik bagi pesakit tekanan darah tinggi. Lobak adalah bahan yang larut dalam lemak, zat-zatnya lebih senang diserap oleh badan dengan kehadiran minyak. Oleh itu, masukkan setitis minyak zaitun ke dalam segelas jus lobak untuk penyerapan nutrisi yang lebih berkesan oleh tubuh kita. Lakukan ini demi kesihatan.http://panduanpercuma.info/info/3599/khasiat-lobak-merah-lobak-putih/
Ahahaha |
makan lobak bnyk sngt boleh buat kulit kita jadi oren~ aritu tngok Malaysia Hari Ini
ReplyDeleteSalam Ruby...
ReplyDeletewah..peminat lobak ek..akak pun suka jus lobak..tapi akak tak campur dengan susu sebab itu bole menyebabkan kegemukan..
kue koci..ye ke?? mne ade la...
ReplyDeletewsalam....haah la kak..sgt favourite..tw tp klo xde susu x sedap..hihi..:))
ReplyDelete