Anak dah tido tapi ibu dia x mengantuk lagi. Dah lama buat steamboat ni tapi asyik lupa nak simpan sini. Kalau tak simpan nati nak buat mula lah mengagau resepi. Memory dah x brapa boleh pakai.haha jom kita start
Bahan sos:
- 10 biji cili merah
- 5 ulas bawang putih
- Sos cili
1.blander kering cili dan juga bawang putih kemudian masukkan sos.
Bahan kuah sup:
Bahan kuah sup:
- Air
- Telur
- Kiub ayam
Bahan-bahan kuah tomyam:
- 2 tbs Cili kering*
- 1 Biji Bawang besar*
- 3 Ulas Bawang putih*
- 1inci Belacan*
- 2 Batang Serai
- Stgh mgkuk Air asam jawa
- 1 kuntum Bunga kantan
- Daun kesom
- 4 tbs Pes tomyam
- Gula
- Garam
- Minyak
Cara-cara:
- Blender bahan yang bertanda *.Kemudian tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan serai, air asam jawa, bunga kantan dan daun kesom.
- Apabila bahan tumis sudah masak elok masukkan pes tomyam gula, garam serta air ikut banyak mana nak.
- Akhir sekali rasa ikut sesuai selera masing-masing.
- Rasanya lebih kepada asam pedas sikit. Klo cili x pedas guna lebih pun xpa supaya kuah cantik merah.Pes guna tin putih gamba nyonya sedap.
- Kalau tiada set steamboat guna periuk nasi pun boleh.
No comments:
Post a Comment