Thursday, May 7, 2020

Yong taufu

Assalamualaikum hai, harini aku nak share resepi yong taufu. Husband teringin pulak selalu puasa puasa ni makan kat bazar raya situ port best.. Jom kita start

Bahan-bahan:

  • 2 ulas bwg putih(ketuk)
  • 2sudu cili blnder
  • 1/2 jug blander Air 
  • 1/2 gula melaka (seketul bhagi 2)
  • 3 sudu petis udang
  • 2 sudu taucu(kalau kasar blnder bg hncur)
  • 1 sudu kicap pekat
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu gula
  • Bijan
  • 1 stgh sudu tpung jgung bncuh dgn air(tuang sikit2 ikut pekat ko nk)
  • *garam x buh sbb taucu dgn petis tu dh masin. Tp depends klo x cukup msin bolh tmbh sikit garam.
Cara-cara:

  1. sikit minyak dlm stu sudu jgn byk nk garingkn bwg putih jew. Masuk cili balnder sedikit air nk masakkan cili. 
  2. masuk gula melaka.sparuh gula dh cair.masuk petis udang, taucu, kicap pekat,sos tiram, gula. 
  3. Dah mendidih masuk tepung jgung 
  4. dah dpt kepektan yg kita nk tabur bijan. 
  5. *sup dya rebus kiub ikan bilis jew
 
Yong taufu in the house 
Bye.....

No comments:

Post a Comment