Bahan-bahan:
- 2 ulas bwg putih(ketuk)
- 2sudu cili blnder
- 1/2 jug blander Air
- 1/2 gula melaka (seketul bhagi 2)
- 3 sudu petis udang
- 2 sudu taucu(kalau kasar blnder bg hncur)
- 1 sudu kicap pekat
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu gula
- Bijan
- 1 stgh sudu tpung jgung bncuh dgn air(tuang sikit2 ikut pekat ko nk)
- *garam x buh sbb taucu dgn petis tu dh masin. Tp depends klo x cukup msin bolh tmbh sikit garam.
Cara-cara:
- sikit minyak dlm stu sudu jgn byk nk garingkn bwg putih jew. Masuk cili balnder sedikit air nk masakkan cili.
- masuk gula melaka.sparuh gula dh cair.masuk petis udang, taucu, kicap pekat,sos tiram, gula.
- Dah mendidih masuk tepung jgung
- dah dpt kepektan yg kita nk tabur bijan.
- *sup dya rebus kiub ikan bilis jew
Yong taufu in the house |
No comments:
Post a Comment