Wednesday, April 1, 2020

Paprik ayam thai

Assalamualaikum hai,

Resepi paprik ayam thai simple..,
BAHAN-BAHAN
  • 4 ketul Dada ayam– dipotong kecil
  • 1/2 biji  bawang besar  – dihiris halus
  • 4 ulas bawang putih – diketuk
  • 1 batang serai ptong 2/3 – dititik
  • 5biji cili kering dikisar dengan 1/2 biji bawang besar 
  • 1biji Lobak merah yang dipotong mengikut kesukaan anda
  • 4 batang Kacang panjang dipotong dalam 2 inci
  • 1 biji tomato size besar dibelah 4/6
  • Bunga kobis dipotong kecil
  • 2 biji putik jagung buang kulit
  • 6 biji Cili padi diketuk
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar cili sos
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 labu bawang besar yang dipotong bulat (optional hiasan)
  • 1 biji cili besar dipotong (optional hiasan)

CARA-CARA MEMASAK
  1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah, bawang putih dan serai.
  2. Biarkan sampai bawang garing Masukkan cili yg dikisar bersama bwg.Kacau sampai cili masak.
  3. Masuk cili padi Dan tambah cukup rasa maggi.
  4. Masukkan isi ayam dan biarkan sampai ayam masak.
  5. Masukkan sos tiram, cili sos, gula dan garam =sesuai rasa korang 
  6. Masukkan lobak merah dan bunga kobis. kemudian dimasukkan kacang panjang.putik jagung
  7. Kacau sampai masak. dimasukkan daun limau purut,tomato ,hirisan bawang besar dan cili besar tadi.


Paprik ayam thai
Menu aku harini.

Paprik ayam thai siappp....

No comments:

Post a Comment