Hey Lusa insyaallah umat islam akan bertemu lagi dengan bulan Ramadan.Hari ni buat chikenchop simpan sini buat rujukan Akan datang.
Ayam dan sos black paper
Bahan-bahan :
- 4 ketul Ayam bahagian peha
- 5 ulas bawang putih
- 4 sudu sos tiram
- 1cwn tepung jagung
- 1 cwn breadcrumb
- 2 biji telur
- Lumur ayam bersama sos tiram biarkan 10min Bagi bahan serap pada ayam.
- Kemudian rendam ayam yang diperap tadi kedalam telur yg telah dikacau
- Campur tepung jagung bersama breakcrumb
- Akhir Sekali salut ayam dengan tepung dan goreng.
- 2 sudu butter
- 1biji bawang Holland
- 1 sudu tepung gandum
- 1 cwn air
- 1/2 kiub ayam
- 1 sudu kicap
- 1 sudu sos tiram
- 1sudu lada hitam
- Sedikit garam
- Cairkan butter kemudian masuk bawang yang dipotong dadu biarkn sedikit garing.
- Masuk tepung kacau hingga menjadi perang.masuk air.
- Apabila air sudah sebati masuk kiub ayam kicap sos tiram lada hitam serta garam
- Akhir sekali apabila kuah sudah pekat rasa ikut selera kita kemudian kisar sos kita tdi.klo pekat tambah air.
Bahan-bahan:
- 3 biji ubi kentang
- 1/4 cwn susu sugar
- 1 sudu butter
- 1/2 sudu black paper
- Sedikit garam
- Rebus ubi sehingga lembut kemudian lenyekkn
- Masuk butter susu sugar black paper dan garam.
- 1 1/2 butter
- 1 biji bawang
- 1 1/2 tepung gandum
- 1cwn air
- 1sudu sos black paper
- Sedikit garam
- Cairkan butter kemudian tumis bawang dah garing masuk tepung
- Apabila sudah sedikit perang masukkan air.kemudian kisar
- Setelah kisar masuk balik sos tadi kedalam kuali
- Akhir sekali masuk sos black paper dan sedikit garam
Bahan-bahan:
- 3 biji putih telur
- 1biji telur kuning
- 3 sudu cuka
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 2 sudu gula
- Sedikit garam
- 1/2 batang lobak merah kalau besar
- Separuh kubis hijau yg kecil
- Kisar telur bersama cuka gula dan garam
- Kemudian sambil kisar masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sedikit pekat
- Parut carrot dan cincang bentuk kiub kobis
- Tuang adunan yg dikisar kedalam carrot dan juga kobis.simpan dalam pegi sejuk Lebih kurang satu jam untuk sebatikan adunan
No comments:
Post a Comment