Wednesday, April 22, 2020

Chicken chop

Assalamualaikum,
Hey Lusa insyaallah umat islam akan bertemu lagi dengan bulan Ramadan.Hari ni buat chikenchop simpan sini buat rujukan Akan datang.

Ayam dan sos black paper 
Bahan-bahan :

  • 4 ketul Ayam bahagian peha 
  • 5 ulas bawang putih
  • 4 sudu sos tiram
  • 1cwn tepung jagung
  • 1 cwn breadcrumb 
  • 2 biji telur
  1. Lumur ayam bersama sos tiram biarkan 10min Bagi bahan serap pada ayam.
  2. Kemudian rendam ayam yang diperap tadi kedalam telur yg telah dikacau
  3. Campur tepung jagung bersama breakcrumb 
  4. Akhir Sekali salut ayam dengan tepung dan goreng.
  • 2 sudu butter
  • 1biji bawang Holland 
  • 1 sudu tepung gandum 
  • 1 cwn air
  • 1/2 kiub ayam
  • 1 sudu kicap
  • 1 sudu sos tiram
  • 1sudu lada hitam 
  • Sedikit garam
  1. Cairkan butter kemudian masuk bawang yang dipotong dadu biarkn sedikit garing.
  2. Masuk tepung kacau hingga menjadi perang.masuk air.
  3. Apabila air sudah sebati masuk kiub ayam kicap sos tiram lada hitam serta garam
  4. Akhir sekali apabila kuah sudah pekat rasa ikut selera kita kemudian kisar sos kita tdi.klo pekat tambah air.
Kentang Putar 
Bahan-bahan:

  • 3 biji ubi kentang
  • 1/4 cwn susu sugar
  • 1 sudu butter
  • 1/2 sudu black paper
  • Sedikit garam
  1. Rebus ubi sehingga lembut kemudian lenyekkn
  2. Masuk butter  susu sugar black paper dan garam.
  • 1 1/2 butter
  • 1 biji bawang
  • 1 1/2 tepung gandum 
  • 1cwn air
  • 1sudu sos black paper
  • Sedikit garam
  1. Cairkan butter kemudian tumis bawang dah garing masuk tepung
  2. Apabila sudah sedikit perang masukkan air.kemudian kisar
  3. Setelah kisar masuk balik sos tadi kedalam kuali 
  4. Akhir sekali masuk sos black paper dan sedikit garam
Coleslaw ala kfc
Bahan-bahan:

  • 3 biji putih telur
  • 1biji telur kuning 
  • 3 sudu cuka 
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 2 sudu gula
  • Sedikit garam
  • 1/2 batang lobak merah kalau besar
  • Separuh kubis hijau yg kecil
  1. Kisar telur bersama cuka gula dan garam
  2. Kemudian sambil kisar masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sedikit pekat
  3. Parut carrot dan cincang bentuk kiub kobis
  4. Tuang adunan yg dikisar kedalam carrot dan juga kobis.simpan dalam pegi sejuk Lebih kurang satu jam untuk sebatikan adunan 
Siapppp Selamat menjamu selera dan selamat menjalani ibadah puasa..

No comments:

Post a Comment